Cel mai rapid internet din România: RCS-RDS pierde masiv în fața Orange

de: Răzvan Băltărețu
24 10. 2018

Orange și RCS-RDS au ajuns să se întreacă în viteză. Deocamdată, doar unul are un avantaj imens, iar față de 2017 diferența s-a făcut și mai mare.

Oricât de mult ai aprecia internetul mobil, cu viteze 4G și chiar mai mari, acasă sau la birou tot ai nevoie de internetul fix (chiar dacă ți-l dai wireless printr-un router). La acest capitol avem o statistică nouă de la Netograf via ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații).

La mijlocul acestui an am aflat că, potrivit testelor derulate pe Netograf, Orange a depășit, în premieră, RCS-RDS. Acum, aproape de finalul anului, aflăm cine are cel mai rapid internet din România. Statistica e pentru primul semestru din 2018.

RCS-RDS vs. Orange: diferența masivă între vitezele pe internet fix

Conform testelor efectuate, utilizatorii români au experimentat viteze de download date internet fix în creștere cu aproximativ 14% la nivel național și viteze de download date internet mobil mai mari cu aproximativ 16%, față de semestrul II 2017.

Viteza medie de download date internet fix pentru primii cinci furnizori de internet fix în funcție de numărul de conexiuni a fost de 134,03 Mbps.

Orange a avut o viteză medie de download de aproape 277 Mbps. La upload, a ajuns la o medie de circa 233 Mbps.

RCS-RDS a avut o viteză medie de download de peste 142 Mbps. La upload, a ajuns la o medie de circa 125 Mbps.

Orange are un avantaj imens și pe internet mobil.

Statisticile arată că, în primul semestru al acestui an, românii au beneficiat de viteze medii de 96,42 Mbps pentru internetul fix (în creștere cu 3% față de semestrul II 2017). În rândul celor mai mari furnizori de internet fix, viteza medie de download pentru testele efectuate pe fir a fost de 221,90 Mbps, iar pe wireless de 68,55 Mbps. Totodată, viteza medie de upload pentru testele efectuate pe fir a fost de 148,87 Mbps, iar pe wireless de 57,35 Mbps.

Rezultatele de acum sunt bazate pe circa 177.000 de teste validate (cu 30% mai multe decât în ultimele șase luni ale anului 2017). Vitezele medii de transfer de date la internet fix au fost generate pe baza unui număr de 142.453 de teste efectuate pentru primii cinci furnizori de internet fix.

Cum s-a descurcat concurența față de Orange și RCS-RDS

Surprinzător sau nu, Orange a devenit un jucător pe piața internetului fix. Dincolo de cei doi jucători, mai sunt Nextgen Communications, Telekom și UPC România (deținută de Vodafone).

UPC România: 145,89 Mbps pe download și 18,19 Mbps pe upload.

Telekom: 80,32 Mbps pe download și 66,54 Mbps pe upload.

Nextgen Communications: 78,96 Mbps pe download și 108,27 Mbps pe upload.

Pe scurt, UPC România se descurcă excelent pe download, depășind chiar și RCS-RDS, în timp ce pe upload se descurcă execrabil. Pe de altă parte, lăudabilă că Telekom furnizează viteze decente de upload.

De ce ar fi crescut Orange atât de mult în fața RCS-RDS

Informațiile furnizate acum de ANCOM arată că, în sfârșit, concurența pe piața internetului fix există. Din această competiție n-are de câștigat decât utilizatorul final.

O scurtă explicație despre cum Orange a ajuns în fața RCS-RDS și la o distanță atât de mare ar putea veni din numărul de abonați. Orange nu are la fel de mulți, dar cei care au și care își testează viteza pe Netograf au internet fix de mare viteză. De cealaltă parte, RCS-RDS poate avea prea mulți abonați pe internet de viteză mică.

Poate fi un semnal de alarmă pentru RCS-RDS că trebuie să schimbe lucrurile. Recent, grupul Digi | RCS-RDS a anunțat că le va oferi clienților săi viteze mai mari de acces la internet. Oferta e activă din 15 octombrie până pe 15 ianuarie 2019.